Aktuality
Nakupujem z domu - katalóg internetových obchodov
Kalendár akcií Diskusné fórum
In-Počasie SK

Vidieť a byť videný

Apr 2010
26
Kategória Novinky, napísal Redakcia, 11883 zobrazení, hodnotenie: 0,

Výstižnejší názov k téme reflexnej vesty snáď ani neexistuje.
Názory na nosenie bezpečnostnej vesty na motorke sa rôznia, a v podstate delia motorkárov do dvoch skupín. Tú prvú tvoria ľudia, ktorí by si / podľa ich názorov v rôznych diskusiách/ vestu na seba nedali. Najčastejšími dôvodmi, ktoré ich k tomuto záveru priviedli sú, že nechcú byť súčasťou „stáda“, prípadne by im vesta pokazila image drsňáka, alebo zakryla značku kombinézy / a to nemôžu dopustiť, keď za tú kombinézu zaplatili toľko peňazí!!/. Podstatné je tiež to, že vesta /zatiaľ/ nie je povinnou výbavou motocykla. Takže kým nosenie vesty nie je povinné, nie je ani potrebné.
Druhou skupinou ľudí sú motorkári, ktorí si vážia svoju bezpečnosť viac, ako image a viditeľnosť značky štýlovej kombinézy.
Každý, ktorý má osobnú skúsenosť s nosením reflexnej vesty na motorke, už spoznal jej výhody.

Obrázok k článku Samostatnou kapitolou je použitie vesty keď ste prekážkou na ceste, či už na diaľnici alebo okreske. V prípade zníženej viditeľnosti je oblečená reflexná vesta možno až záchranou, keďže, ako vieme, pri poruchách vozidiel a následnom pohybe ľudí na diaľnici, býva zrážka s autom veľmi často smrteľná. Príčinou týchto tragických úmrtí je práve prehliadnuteľnosť vodičov, v tomto prípade nás, motorkárov. Stačí si predstaviť nasledovnú situáciu: zotmelo sa, cesta príjemne ubieha, keď sa náhle a neočakávane minie benzín, a motorku je potrebné tlačiť po krajnici k najbližšej pumpe alebo odpočívadlu... Argument, že na väčšine kombinéz sú reflexné pásiky, a tie si ostatní vodiči všimnú, keď budeme na tej krajnici stáť a riešiť poruchu, alebo tlačiť motorku, veľmi neobstojí. Pásiky nie sú dostatočne viditeľné, a ak, tak ich ostatní vodiči zaregistrujú až v poslednej chvíli. A to už nemusí byť dostatočne skoro. Reflexná vesta je viditeľná zo vzdialenosti cca 200m, a to je podstatný rozdiel.
Takže dať si vestu pri poruche alebo nehode by malo byť samozrejmé.
Chcela by som však poukázať aj na výhody nosenia vesty počas jazdy, čo sa možno niektorým zdá zbytočné.

Je pravda, že častou príčinou nehodovosti motorkárov je príliš vysoká rýchlosť, a keď už k nehode príde, priznajme si, nás vesta nezachráni... Ale možno pomôže tej nehode zabrániť. Aj pri tej nie práve predpisovej rýchlosti je dôležité byť viditeľný pre ostatných. Pri jazde v kolóne si vodiči áut nemusia v spätnom zrkadle všimnúť motorkára, jednoducho ho prehliadnu. Ak však ten motorkár bude mať na sebe krikľavú vestu, s veľkou pravdepodobnosťou ho zaregistrujú kým je ešte ďaleko za nimi. Potom je prirodzené, že sa do toho spätného zrkadla pozrú častejšie, keďže očakávajú, že sa priblíži. Vesta by ale mala opodstatnenie aj v prípade nehody, keď zranený motorkár ostane na zemi. Prichádzajúci vodiči si ho všimnú skôr ako keby vestu na sebe nemal.
Ďalšou výhodou vesty /najmä tej žltozelenej/ je jej podobnosť s vestou, akú používajú príslušníci policajného zboru a tým vzbudzuje rešpekt. Väčšina vodičov, ak aj nie všetci, keď si všimnú svietiacu žltozelenú vestu, automaticky spomalí, prípadne sa uhne z cesty ku krajnici, a to dosť zjednoduší ich predbiehanie.
Reflexné vesty nie sú síce dizajnovo tak prepracované, ako kombinézy, alebo bundy, ale majú svoj zmysel. A navyše, tie motorkárske majú na rozdiel od klasických, vrecko, zips na spodnej časti zabraňujúci otvoreniu vesty a jej voľnému pohybu počas rýchlejšej jazdy, v chladnejšom počasí sú ďalšou vrstvou, ktorá zahreje.. a dajú sa aj všelijako vylepšiť, či už nápismi alebo nášivkami, fantázii sa medze nekladú..

Začína sezóna, všetci motorkári číhajú na pekné počasie a využívajú každý krásny slnečný deň, lebo keď je vonku krásne, tak by to šlo :) Budú však aj pribúdať príspevky so smutným obsahom, s reakciami RIP.. Možno kúpa reflexnej vesty spôsobí, že súčasťou toho smutného obsahu nebudete aj vy.

Nosenie reflexnej vesty na motorke nie je povinnosť, nie ste k nemu nútení. Je to o zodpovednosti k svojmu životu a zdraviu. Je to o zvýšení pravdepodobnosti, že sa z každého výjazdu vrátime k tým, ktorí na nás čakajú. A to je to podstatné.

Autor článku zxr5ka

Počet hlasov: 0
Prihlásení užívatelia môžu ohodnotiť tento článok!   Páči sa mi

Galéria

Vidieť a byť videný

Najnovšie články z kategórie Novinky

Zero Motorcycles uvádza novú DSR-ku
Spoločnosť Zero Motorcycles, globálny líder predaja a inovácií v oblasti elektrických motocyklov, dnes oznámila vydanie verzie Zero Motorcycles DSR Black Forest Edition, určený výhradne pre európskych spotrebiteľov. Nový ...
1.3.2018 14:33, Redakcia, 14154 zobrazení
HD prináša na trh novinky na rok 2015
MODELOVÝ RAD HARLEY-DAVIDSON NA ROK 2015 PRINÁŠA ĎALŠIE MOŽNOSTI AKO SA STAŤ NAOZAJSTNÝMI PÁNMI CIEST MILWAUKEE (25. august 2014) – Ani po predstavení motocykla Street™ 750 a ani po správe o projekte Project ...
2.9.2014 14:55, Redakcia, 17973 zobrazení
2015 Nový H-D Road Glide
2015 HARLEY-DAVIDSON ROAD GLIDE JE TU MILWAUKEE (1. august, 2014) - V spoločnosti Harley-Davidson® sa stále niečo deje. Špionážne fotky, klebety a divoké špekulácie zahlcujú internet a to všetko vďaka fanúšikom ...
4.8.2014 10:35, Redakcia, 17253 zobrazení
Prvý elektro bike Harley-Davidson
HARLEY-DAVIDSON ODHAĽUJE PROJEKT LIVEWIRE, PRVÝ ELEKTRICKÝ HARLEY-DAVIDSON MOTOCYKEL H-D vyzýva svojich zákazníkov, aby sa prišli previezť, povedali, čo si myslia a pomohli tak ovplyvniť osud tohto nového motocykla NEW YORK (19. ...
19.6.2014 20:47, Redakcia, 20745 zobrazení
2014 Suzuki GSX-R1000
Suzuki vlajková loď sportsbike, 2014 Suzuki GSX-R1000 je, pripravený k ovládnutiu pretekárskej dráhy. Vďaka výkonu triedy mastering, technológie, dizajnu a top inžinierstvu, je šiesta generácia GSX-R1000 konečným ...
14.3.2014 16:01, Redakcia, 10791 zobrazení

Diskusia

1 2 Ďalšia »

Diskusia k článku: Vidieť a byť videný
Diskusia k fotogalérii: Vidieť a byť videný

sothar
avatar užívateľa sothar
26.4.2010 9:19
Nosit reflexnu vestu ked je znizena viditelnost, to beriem. Ale obliekat si toto za jasneho slnecneho dna je podla mna zbytocnost, a ked uz to musi byt, mohli by ste nosit aspon tie oranzove.

Na jednom vyjazde som takto za zakrutou zbadala chlapika stojaceho pri krajnici v zlto-zelenej veste, prve ma samozrejme napadlo ze je to policajt s radarom. Skoro som zosadla z motorky ako som sa ho zlakla :-D A on to bol iniciativny cyklista... V tomto pripade bezpecnosti cestnej premavky velmi neprospel :-)
MarekZ
avatar užívateľa MarekZ
26.4.2010 9:58
Praveze zlte su lepsie ako oranzove (smetiari a cestari), auta na ne reaguju ovela lepsie :-D. Tiez ma v prvom momente vzdy mykne, ked vidim pri ceste v dialke nieco zelene (najcastejsie cyklista a druhe v poradi su debilne kriklavo zelene plagaty na stlpoch). Za tych par dni, co nosim zelenu vestu, som vypozoroval, ze ma auta v meste ovela lepsie vidia a maju snahu sa skor uhnut ako zavadzat. Cim viac ludi bude nosit vesty, tym to bude asi menej ucinkovat aj tymto sposobom, ale pre bezpecnost to povazujem jednoznacne za plus.
yanco
avatar užívateľa yanco
26.4.2010 10:05
Veru, aj ja keď v diaľke zbadám zelenú vestu pri chodníku tak spozorniem. Marek pravdu vraviš, tu oranžovú všetci pripisujú smetiarom :-D
raptor
avatar užívateľa raptor
26.4.2010 10:36
zdielam marekov nazor *thumbsup*casom sa "policajny" ucinok znizi lebo autickari si zvyknu ale efekt byt lepsie videny ostane

ale uz sa koli mne tolko vodicov zaplo pasy...8-) a pri prechadzani zapchou na pristavnom sa citim ako Jezis Nazaretsky pri prechode Cervenym morom :-D ... este par takychto prechodov a zacnem dotykom liecit zadrete valce a zo stareho oleja urobim mavnutim ruky novy *rofl*
iljic
avatar užívateľa iljic
26.4.2010 11:27
Tak toto si pekne napisal "... este par takychto prechodov a zacnem dotykom liecit zadrete valce a zo stareho oleja urobim mavnutim ruky novy?" Ako z biblie *rofl* Ale naozaj ta vesta do seba veľa má.
nikto
26.4.2010 12:48
iste reflexna vesta upravená vo fotoeditore:-Dskutocne môže vyzerat viditelnejsia*thumbsup* ako v skutočnosti je :-P
iljic
avatar užívateľa iljic
26.4.2010 13:10
Tieto dve fotografie vznikli počas tohoto víkendu v Styxe vo Vrábloch. Vestu mal vlastnú a fotili sa fotografie s vestou a bez vesty. Fotografie boli iba vložené do jednej fotografie.
jogcar
26.4.2010 13:14
nikto ty si este nevidel reflexnu vestu asik, alebo vidis len dve farby alebo nieco, ved nik Ta nenuti ju nosit.
:-[
pan fotograf nema co robit urcite, a zvyraznuje farby a tiene vo fotoshope, aby presvedcil ludi nosit vestu*rofl*
Najlepsie bude, ak si natries motorku do maskacov, ovesas krikmi a vypnes svetla, ved ked ta ma niekto zrazit, tak ta zrazi ci vestu mas alebo nie...
raptor
avatar užívateľa raptor
26.4.2010 13:24
gratulujem portálu - prvy anonymný chrobák truhlík priletel..

mam rovnaku vestu a potvrdzujem autenticitu farieb.. v skutocnosti to krici presne tak isto
admin
avatar užívateľa admin
26.4.2010 13:47
Ale, ale.. našiel nás mlhoš? :-D
jogcar
26.4.2010 14:03
zeby mlhy?*bye*
raptor
avatar užívateľa raptor
26.4.2010 14:21
ale no... pevne verím že mlhomor by sa podpísal *bravo* to bude niekto iný ;-)
OLDSoHE
26.4.2010 15:29
nikto - máš zaujímavo vyplnený register:-( aspoň niečo si tam mohol dať
sHARk
avatar užívateľa sHARk
26.4.2010 17:28
vesta *thumbsup* mám žltú
piitr
avatar užívateľa piitr
26.4.2010 17:38
Vesta *thumbsup**thumbsup* Mám objednanú žltú. :-D
kavis
avatar užívateľa kavis
26.4.2010 17:59
podľa mňa vesty nepomôžu, treba si všetko nahrávať a v prípade nehody použiť ako dôkazový materiál, keď sa dostane do povedomia že motorkári si svoju jazdu nahrávajú isto sa začnú vodiči inak chovať a nie sa vyhovárať že motorka išla rýchlo nevidel som. A čo sa týka toho ľaku na zelené vesty ja absolútne ani nezaregistrujem - že by čisté svedomie a pohoda či už za volantom alebo na moto ?
piitr
avatar užívateľa piitr
26.4.2010 18:27
kavis, nič v zlom, ale už ťa vidím, ako sa strojíš na motorku a na prilbu si upevňuješ kameru s minimálne osemhodinovou dobou záznamu. :-D Ale v sobotu som si nijaký, kamere podobný, doplnok na tebe nevšimol. :-D
kavis
avatar užívateľa kavis
26.4.2010 18:42
piitr ešte nemám ale vážne o tom uvažujem už druhým rokom, ale nakoľko už nie je socík a v ponuke je veľmo veľa typov som ako ten somár pred plnými válovmi čo zdochol od hladu. Ale vážne nebola by to dobrá čierna skrinka pre obe zúčastnené strany a v podstate ak by si bol bonzák tak by si mohol pomôcť aj štátnej kase :-D
scudi
avatar užívateľa scudi
27.4.2010 15:38
vesta je super *thumbsup* uplne ina jazda, kto ma pochybnosti ci to ma vyznam, nech si ju niekde pozicia a vyskusa sa v nej trochu povozit po cestach ;-)
zxr5ka
27.4.2010 17:13
*thumbsup*
slobo
28.4.2010 4:45
v 95tom ma pri taboreni na polarnom kruhu (SWE) vystrasil elg. Los.
Mal oranzovy obojok
.Neni som ochranarom vsetkych zverov, ... ale predstava ako som
v domacom vezeni, z tym obojkom a monitorovany, ma vystrasila viac ako jeho velkost

O par rokov neskor. Susedna krajina.
Som v kabine nakladaku, z dvojitymi fanfarami a ochrannym "klokanim" ramom
na hlave obojstrannu siltovku (cierna-oranzova)
a pri nocnej jazde rozmyslam, ze by bolo predsa len, bespecnejsie stretavat
cez cestu prechadzajucich len " zmrzaceno" oznacenych kralov scandinavskych lesov ..

Len, ... sam sa navliect do pracovnych, co i len 1/3 kriklavych, som stale vzdorovito odmietal.
slobo
28.4.2010 5:53
az pani v cervenej Fabii, prichadzajuca (BA, leto 08) po vedlajsej
moje zmyslanie, zmenila
(nie kazdy, takuto sancu dostane)

a, v novych EU landoch, reflex vestu -od vtedy- na motorke pouzivam.

Cez toto vsetko, z podobnymi nazormi
---- k e b y, mal na sebe cosi kriklave, mohol zit----
som sa do teraz, neztotoznil

.(ps: Mal prednost, Mal ju dostat. Bol na hlavnej.
Ze sa mu stal osudom pohrebak, ... je este zalostnejsie)
slobo
28.4.2010 19:57
"Do konca zivota ma bude hlboko mrziet smrt Juraja Z.

Prosim v mene mojej pohrebnej sluzby odpustite ak mozete
a ak nie, pochopim to.
Zialit budem stale.
Moje srdce bude vzdy pri pozostalych".

V. Eckert
majitelka pohrebneho auta, ktore sposobilo nehodu
Slon
avatar užívateľa Slon
30.4.2010 5:51
slobo,žial s tým nespraví nikto nič...
...ľudská hlúposť je neobmedzená ...
slobo
1.5.2010 9:25
pani soferka pohrebnicka, Eckert

v prispevku na MRide oznamuje , ze jej
v den pohrebu zhorelo druhe auto ... a prisla o :-( v s e t k o

Ziali, ako aj hovorila v predchadzajucom vyjadreni
raptor
avatar užívateľa raptor
1.5.2010 15:14
je pekné že pani vyjadrila ľútosť.. ale ľudský život je vždy viac ako majetkové pomery,..to že jej v deň pohrebu zhorelo druhé auto život tomu chalanovi nevráti... :-(
bujozo
avatar užívateľa bujozo
4.5.2010 22:14
ako žene šoferke a pohrebníčke odkazujem či dokázu zit s pocitom že obvinuju nevinneho človeka ktorý toutou neštastnou nehodou prišiel o vsetko !! ECKERT VERONIKA
nejdem súdiť, sudca je len jeden a ten si skôr, či neskôr počká na každého, ja len že nevyplakávajte, o čo všetko ste prišla, prišla ste o hovno, o auto, o neviem čo?!! Nebuďte smiešna!!! Ten chlapec prišiel o VŠETKO! Toto nie je nešťastná nehoda. To je taká, keď dostanem defekt v 90-tke presne vedľa protiidúceho auta, strhne ma a zrazíme sa, niečo, čo sa stane v sekunde a nemôžem to ovplyvniť A NIE OTÁČANIE V KRIŽOVATKE, to je ...na to neexistuje slušný termín!!!
Je mi jedno, kto riadil, pravda vyjde najavo, ale ak riadil on, čo ste mu poradila, otoč sa tu, kde sa drbeš na koniec dediny, alebo ako ste sa snažila zabrániť tomu nezmyselnému manévru? POZOR, časom príde niečo ako SVEDOMIE!!! Prajem vám, nech sa vám dobre zaspáva.
s pozostalými súcitím,
bujozo
avatar užívateľa bujozo
4.5.2010 22:17
toto isté som už písal aj iný server, málokedy píšem, ale teraz som fakt nas...., len som chcel ...

veľa síl rodine a pozostalým
Firenze
avatar užívateľa Firenze
9.5.2010 19:13
Zakupil som si tuto vestu v Styxe tento vikend a to hned 2x pre mna a pre moju ladvinku. Dovod preco som sa tatko rozhodol je ten, ze uz len po nahodeny na seba som svietil ako pest na oko. Tak, ze plechovkari mali dostatocnu moznost ma zaregistrovat. Kamos co isiel zamnou sa niekde zabudol a stratil sa nam z dohladu potom priletel a vravi mi , ze ma videl uz z dilaky 2km. Myslim si , ze radsej ostat zivi je pre mna dolezitejsie ako sekat zo seba frajera 8-) Sice 40€ je cena jednej , ale nevadi kvoli bezpecnosti som bol ochotny vyhodit take prachy za kus latky. No uvidime ake to bude efektivne v noci :-). PS: Ak niekdo stretne po BA cierneho Burgmana 650 ktory veze 2 postavy ktore maju na sebe nahodene tieto vesty tak to som ja z mojou polovickoiu :-D.
raptor
avatar užívateľa raptor
10.5.2010 7:49
firenze tak v tom styxe sme tusim parkovali vedla seba -tiez mam kriklavu vestu ale nie zo styxu a tiez to povazujem za mimoriadne prakticky a hlavne bezpecny doplnok

1 2 Ďalšia »

Na vrch témy   Hore

Prispievať do fóra môže len registrovaný užívateľ


Kontakt   |   Obchodné podmienky   |   Ochrana osobných údajov   |   5 registrovaných online