Aktuality
Nakupujem z domu - katalóg internetových obchodov
Kalendár akcií Diskusné fórum
In-Počasie SK

Otvorený list Ministerstvu Obrany SR

Oct 2010
6
Kategória Novinky, napísal Redakcia, 10193 zobrazení, hodnotenie: 10,

Obrázok k článku Na poslednú chvíľu zrušené preteky Baja Slovakia a Medzinárodné Majstrovstvá SR v endure poriadne rozvírili hladinu stojatých motoristických vôd.
Po tom ako boli zrušené Ministerstvom Obrany SR dva najväčšie pravidelné medzinárodné rely a enduro preteky na Slovensku, plánované na jeseň tohto roku bez akejkoľvek známej a logickej príčiny, rozhodol sa ing. arch. Peter Haršáni ,registrovaný novinár SSN, motorkár, občan SR zaslať nasledovný otvorený list.

Tu Vám prinášame jeho celé znenie, tak ako sme ho dostali do našej redakcie:


Otvorený list Ministerstvu Obrany SR

PREČO? a KTO?

Nastupujúci minister vždy potrebuje čas nevyhnutný k bezproblémovému chodu rezortu. Trvá určite niekoľko mesiacov dostať sa veciam na koreň, naštudovať mechanizmy riadenia, preštudovať záväzky predošlého ministra... Slovenská motoristická verejnosť nadobúda pocit, že sa rezort obrany zorientoval akosi prirýchlo. Dôvod?
Bez akéhokoľvek známej a logickej príčiny boli zrušené dva najväčšie pravidelné medzinárodné rely a enduro preteky na Slovensku plánované na jeseň tohto roku. Ich trasa v prevažnej miere viedla po pieskových terénoch Vojenského Výcvikového Priestoru Záhorie.
Okrem množstva zmarenej práce a zbytočne vynaložených financií sa stala ďalšia, často mlčaním obchádzaná skutočnosť. Medzinárodná hanba! Ako vysvetlíme prihláseným pretekárom zo Slovinska, Čiech, Maďarska, Poľska, Talianska, Rumunska a Slovenska že sa preteky jednoducho nekonajú? Môžeme sa pozrieť do očí cca 500 registrovaným a jednoducho ukázať prstom na Vás? A čo 200 avizovaných jazdcov na jarné preteky?

Pre osvieženie pamäte niekoľko slov organizátorov:

8. O.R.C. Baja Slovakia – 17.-19.9.2010
Pre nás ako organizátorov je to nepochopiteľné, nečakané a smutné o to viac, že povolenie na túto súťaž sme dostali už vo februári. Ale...
Tí, ktorí aspoň trochu poznajú históriu súťaže Baja Slovakia® vedia, že táto situácia už raz nastala v roku 2004, keď sa brány vojenského priestoru zatvorili a podarilo sa nám prelomiť nezáujem a odmietavé stanovisko Ministerstva obrany až v roku 2008.
A história sa opakuje, nová vláda, noví ľudia, ktorí zásadne potrebujú zrušiť všetky povolenia predchádzajúcej vlády. Bez akéhokoľvek dôvodu, bez vysvetlenia, bez ochoty sa vôbec stretnúť, napriek dohodnutým schôdzkam....
Naša krajina a vláda a Ministerstvo obrany týmto dala jasne najavo, že nielen nebude podporovať nijakým spôsobom tento šport, ale práve naopak - bude bezdôvodne mariť úsilie tých, čo sa snažia dlhé roky organizovať túto súťaž.
My ako organizátori tejto súťaže, vyjadrujeme krajné znechutenie nad jednaním konkrétneho zamestnanca Ministerstva obrany, ktorý túto situáciu spôsobil, aj nad spôsobom, ktorým túto súťaž zrušil týždeň pred jej štartom.
Ministerstvo obrany asi zabudlo, že armáda je tu pre ľudí a je platená z daní ľudí tohto štátu a chystaná súťaž chcela len využiť existujúce pieskové trate, ktoré na Slovensku armáda zabrala, na medzinárodnú motoristickú akciu.
Práce na príprave súťaže trvajú niekoľko mesiacov a nikto z organizačného teamu ani v najhoršom sne nepredpokladal takýto vývoj situácie, keďže Ministerstvo obrany bolo doteraz jedným zo spoluorganizátorov Baja Slovakia. Pri každej príležitosti dokonca chválilo bezproblémovú spoluprácu pri predošlých dvoch ročníkoch.
Po výmene kompetentných pracovníkov a rozdaní všemocných razítok si nový mocipáni dokazujú svoje ego zrušením a prebudovaním všetkého, čo tu doteraz bolo. Čo na tom, že sa tým niekomu ublíži, podstatné je si aspoň na pár rokov udržať dobre platené miesto v štátnom aparáte.
Čo bude ďalej? To dnes nikto nedokáže povedať. Či bude ešte na Slovensku nejaká Baja je vo hviezdach. Môj názor je, že asi nie. Po ôsmich rokoch nekonečnej práce spojenej s prosením sa a vysvetľovaním ma to práve teraz prestalo baviť. Snažil som sa priniesť trochu tejto atraktívnej disciplíny na Slovensko a tak isto reprezentovať túto krajinu v zahraničí. Možno použijem v návale emócii trochu silné slová, ale momentálne ma fakt mrzí, že moje medzinárodné úspechy sú spojené so skratkou SK. Asi som mal radšej pri niektorom kolektívnom športe ako fanúšik podpáliť štadión a dostalo by sa mi viac štátnej podpory a pozornosti ako teraz.
Táto vláda prostredníctvom pera svojho nominanta zrušila Pohár strednej Európy CCR, Majstrovstvá Poľska, Česka a Slovenska a budúcoročný Európsky šampionát Quad. Zrušila len týždeň pred termínom akciu, na ktorú sú prihlásené posádky zo siedmich štátov Európy. Zrušila akciu, ktorá nikomu neublížila a doteraz bola pre všetkých len prínosom.

Juraj Ulrich – riaditeľ Baja Slovakia, reprezentant SR v cross country rally

4. Medzinárodné Majstrovstvá SR enduro v Kuchyni – 9.-10.10.2010
Občianske združenie Enduroclub Malacky už od roku 2002 organizuje motocyklové enduro preteky. Špecifické záhorácke piesky prirástli jazdeckej komunite k srdcu a zápolenie na tomto povrchu sa stali obľúbenou bodkou za sezónou.
V roku 2010 sa mal konať 4. ročník Medzinárodných Majstrovstiev SR v endure za účasti jazdcov z rôznych kútov Európy. Podnik nebývalého rozsahu a významu pre naše združenia aj pre celé Záhorie. No ako býva zvykom, zbytočné bolo tešiť sa dopredu.
Ministerstvo povedalo týždeň pred pretekmi rázne NIE a polročná snaha dobrovoľníkov vyšla navnivoč. Celý kolotoč vybavovania, agendy, registrácií, nemalých finančných a osobných obetí je nenávratne preč. Čo je horšie, vyparila sa aj medzinárodná reputácia preteku a nahradili ju otázky v ktorých medzi riadkami tušíme ťukanie si na čelo. Postupne mizne nadšenie desiatok nezištných pomocníkov, bez ktorých mravčej práce je akékoľvek organizovanie odsúdené k nezdaru. Zostalo bezmocné škrípanie zubov a nechuť pri pohľade do budúcna.
V minulých ročníkoch Ministerstvo Obrany SR prostredníctvom povereného pracovníka po kladnom stanovisku delegovalo právomoci na veliteľa Vojenského technického a výskumného ústavu Záhorie sídliaceho v priestoroch vojenských lesov. S ním prebiehala zakaždým príkladná spolupráca. Na základe povolenia bola spísaná zmluva o prenájme hnuteľného a nehnuteľného majetku, na základe ktorej vždy prebehlo riadne vyrovnanie pohľadávok OZ-EK Malacky voči VVU.
Preto nás prekvapilo zamietavé stanovisko s výrazným politickým podtónom signalizujúcim, že sa o šport a spoluprácu nejedná ani náhodou. Podpora športu a fyzickej zdatnosti sme vo svojich naivných predstavách akosi automaticky spájali s armádu. Dnes si to nemyslíme. Vidíme nevyužité pieskové terény, do ktorých chodila (už asi nebude) trénovať dakarská pretekárska špička z okolitých krajín, taktiež sa tam pravidelne každoročne preháňajú zrekonštruované staré vojenské stroje nadšencov bojových veteránov. Ladom ležiace plochy, optimálne na usporadúvanie športových podujatí slúžiace ako zbraň na potvrdenie pocitu moci.
Myslím ,že podujatia usporadúvané v minulosti v predmetných priestoroch boli všeobecne len prínosom nech sa na to pozrieme z ktoréhokoľvek uhla pohľadu. Zámerne nezachádzam do problematiky výchovy mládeže a zmysluplného trávenia jej voľného času, lebo to je trocha o inom ale tiež patriace k tejto téme. Som presvedčený, že plusy nášho snaženia absolútne vyhrávajú nad mínusmi. Vlastne iba vyhrávali...

Vlado Ružička, predseda Občianskeho združenia Enduroclub Malacky, organizátor MM SR Enduro 2010


Organizátori povedali informácie za seba. Ja sa pýtam za celú motoristickú obec Slovenska: PREČO? a KTO?
Podľa jestvujúcich dokumentov bol vydaný v prípade Baja podmienený predbežný súhlas s tým, že sa pred pretekmi doloží zoznam účastníkov. Tak ako vždy. Ministerstvo to popiera a nepriamo (alebo skôr priamo) obviňuje organizátorov z podplácania nominantov bývalej vlády. Takéto vážne obvinenia zapáchajú politickou vojnou, kde je obeťou nepolitický motorista. Ale s nejakými politickými nominantmi sa jednať musí vždy, aj vy ste politicky dosadení! A zabudnite na to, že sú organizátori v zisku, prípadne ochotní a schopní podplácať...
V dobe mieru plní armáda často hlavne podporné úlohy, snaží sa o zblíženie s civilným sektorom a prioritne má v rámci možností slúžiť obyvateľom Slovenskej Republiky. Samozrejme, pokiaľ je ochotná a chce. Neviem či je prospešnejšie pre národ ak armáda pomôže zorganizovať masová športové podujatie doma alebo ak hľadá míny v Afganistane??? Čo viac občania ocenia? Vyrovnávanie si sporov s predchádzajúcou verchuškou na účet športu je minimálne nemorálne.
Slovenským motoristom nie je umožnené jazdiť po lesoch a horách. V poriadku, rešpektujeme. Ale tu nie je snaha ani o podporu organizovanej alternatívy rely a enduro motošportu. Iba zakazujete, ale nové možnosti nepovoľujete. V zahraničí sa bežne usporadúvajú práve technické športy vo vojenských priestoroch pod záštitou armády!

Preto kladiem niekoľko základných otázok:

Ako sa chce rezort obrany tak proklamovane priblížiť civilnému obyvateľstvu, ak sa mienite zapodievať iba „činnosťami spojenými s obranou štátu“?
Čo si máme myslieť o Armáde SR ako celku, keď práve armádne strediská vrcholového športu boli liahňami a podporovateľmi športových talentov, ktoré v skutočnosti s obranou štátu nesúvisia?
Prečo nové vedenie ministerstva jednoducho zruší už udelené predbežné povolenie bez udania riadneho dôvodu?
Uvedomuje si ctený rezort, že medzinárodná blamáž tohto rozsahu je v zahraničí vnímaná ako negatívny obraz „balkánskeho“ Slovenska?
Kto je konkrétne osobne zodpovedný za evidentné nezvládnutie posúdenia pre a proti v prípade udeľovania povolení?
Je Vám známe, že práve SaS riadiaca Ministerstvo Obrany SR využívala veľké enduro preteky Slovenska v rámci predvolebnej kampane na rozdávanie píšťalok???
Kedy sa dozvieme ako ďalej v roku 2011, či sa máme zbytočne snažiť a plánovať preteky?


Za odborné odpovede vopred ďakujem, budú samozrejme publikované

ing. arch. Peter Haršáni
registrovaný novinár SSN, motorkár, občan SR

Poslané:
Komunikačný odbor MO SR
Hovorca MO SR
Hovorca ozbrojených síl SR
TV JOJ, TV Markíza, TA3, STV
EnduroAktuál, Nový Čas
www.motoride.sk
www.motocykel.sk
www.motoarena.sk
www.countrycross.sk
www.autosportfoto.sk
www.rally-raid.eu
www.bajaslovakia.com
www.dakar.cz

Počet hlasov: 6
Prihlásení užívatelia môžu ohodnotiť tento článok!   Páči sa mi

Galéria

Otvorený list Ministerstvu Obrany SR Otvorený list Ministerstvu Obrany SR Otvorený list Ministerstvu Obrany SR Otvorený list Ministerstvu Obrany SR Otvorený list Ministerstvu Obrany SR

Najnovšie články z kategórie Novinky

Zero Motorcycles uvádza novú DSR-ku
Spoločnosť Zero Motorcycles, globálny líder predaja a inovácií v oblasti elektrických motocyklov, dnes oznámila vydanie verzie Zero Motorcycles DSR Black Forest Edition, určený výhradne pre európskych spotrebiteľov. Nový ...
1.3.2018 14:33, Redakcia, 14102 zobrazení
HD prináša na trh novinky na rok 2015
MODELOVÝ RAD HARLEY-DAVIDSON NA ROK 2015 PRINÁŠA ĎALŠIE MOŽNOSTI AKO SA STAŤ NAOZAJSTNÝMI PÁNMI CIEST MILWAUKEE (25. august 2014) – Ani po predstavení motocykla Street™ 750 a ani po správe o projekte Project ...
2.9.2014 14:55, Redakcia, 17943 zobrazení
2015 Nový H-D Road Glide
2015 HARLEY-DAVIDSON ROAD GLIDE JE TU MILWAUKEE (1. august, 2014) - V spoločnosti Harley-Davidson® sa stále niečo deje. Špionážne fotky, klebety a divoké špekulácie zahlcujú internet a to všetko vďaka fanúšikom ...
4.8.2014 10:35, Redakcia, 17213 zobrazení
Prvý elektro bike Harley-Davidson
HARLEY-DAVIDSON ODHAĽUJE PROJEKT LIVEWIRE, PRVÝ ELEKTRICKÝ HARLEY-DAVIDSON MOTOCYKEL H-D vyzýva svojich zákazníkov, aby sa prišli previezť, povedali, čo si myslia a pomohli tak ovplyvniť osud tohto nového motocykla NEW YORK (19. ...
19.6.2014 20:47, Redakcia, 20702 zobrazení
2014 Suzuki GSX-R1000
Suzuki vlajková loď sportsbike, 2014 Suzuki GSX-R1000 je, pripravený k ovládnutiu pretekárskej dráhy. Vďaka výkonu triedy mastering, technológie, dizajnu a top inžinierstvu, je šiesta generácia GSX-R1000 konečným ...
14.3.2014 16:01, Redakcia, 10767 zobrazení

Diskusia

Diskusia k článku: Otvorený list Ministerstvu Obrany SR
Diskusia k fotogalérii: Otvorený list Ministerstvu Obrany SR

iljic
avatar užívateľa iljic
6.10.2010 10:24
Hanba, hanba a ešte raz hanba *devil*
raptor
avatar užívateľa raptor
6.10.2010 10:57
neveriacky krutim hlavou :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

kiez by sa toho chytil bulvar a poriadne to ministerstvo, ministra aj zodpovedneho uradnika povlacil po vsetkych platkoch
MartineR
avatar užívateľa MartineR
6.10.2010 11:09
hanba !! :-(:-(:-(
slobo
6.10.2010 12:33
Raptor,

mas moznost ! ... na svojej "Zavadilce"

Alebo, nemas cas
Kingo
avatar užívateľa Kingo
6.10.2010 13:38
*devil*
Je to hnus, sam som bol vojak ale keď sa stane ministrom amatér a lobista, čo môžeme čakať.... :-!
raptor
avatar užívateľa raptor
6.10.2010 14:56
zial toto je tema kde sa politike neda vyhnut kedze cele to zacalo ako politicke rozhodnutie :-(
mariano
7.10.2010 18:04
můžete odpověď vašeho ministerstva hodit i na české weby?
děkuju
Na vrch témy   Hore

Prispievať do fóra môže len registrovaný užívateľ


Kontakt   |   Obchodné podmienky   |   Ochrana osobných údajov   |   4 registrovaných online