Aktuality
Nakupujem z domu - katalóg internetových obchodov
Kalendár akcií Diskusné fórum
In-Počasie SK

Kalibrátor tachometra - Speedohealer

May 2010
13
Kategória Ako na to, napísal piitr, 25738 zobrazení, hodnotenie: 0,

Dnes som dostal na dobierku toľko očakávaný Speedohealer v4 (kalibrátor tachometra). V balíku veľkosti motocyklovej helmy boli okrem samotného prístroja a príslušných káblov ako bonus pribalené skoro všetky české denníky (zaujímavé čítanie).
Obrázok k článkuObrázok k článku
Ako prvé po preštudovaní manuálu (Murphyho zákon platí do bodky) som zapojil do obvodu príslušný kábel (v mojom prípade SH-H03 pre Hondu VTX1300)
Obrázok k článkuObrázok k článku
pre iné motocykle, treba pozrieť na stránku výrobcu.

Pre umiestnenie riadiacej jednotky pri dodržaní doporučení výrobcu (ľahká dostupnosť, ochrana pred dažďom) sa mi priam ponúkla jediná možnosť – odkladací kastlík na náradie.
Po zapojení prístroja je treba skontrolovať, či SH je správne nainštalované - postup:
Zapaľovanie je vypnuté, zmačkni a drž tlačítko SEL, zapni zapaľovanie, zobrazí sa na jednotke „t“, pusti tlačítko SEL.
Tachometer ukazoval inú hodnotu ako nula (to je v tejto chvíli v poriadku). Pomaly som sa posúval po ceste (stačí jedno otočenie zadného kolesa), pričom zobrazené „t“ blikalo – indikácia funkčnosti. Test prebehol O.K. Stlač SEL a prístroj je pripravený na naprogramovanie.
Spravil som teraz (krátku) skúšobnú jazdu. Tachometer funguje bezo zmien, ako pôvodne, kedže východzia hodnota je nastavená z výroby na 0,0%

Pred samotným programovaním je vhodné, aby sme si zistili rozdiel nášho tachometra oproti presnému údaju (na hrubo). Ja som použil navigačný prístroj. Pri mojej rýchlosti 60 km/hod ukazoval navigačný, že idem v skutočnosti 55km/hod.

Na stránke výrobcu je Online calculator, kde sa po zadaní týchto hodnôt objaví nastavenie kalibrácie (v mojom prípade – 8,3%) Stlačením tlačítka „GENERATE“ sa zobrazí presný postup pre nastavenie tejto kalibrácie.
- Stlač súčasne obe tlačítka SET a SEL – objaví sa „L
- Tlačítkom SET nastav „mínus“ (-) alebo „plus“ (P), u mňa (-), stlač SEL
- Tlačítkom SET nastav prvú číslicu (pozor, ak je nutné, musí byť aj nula) – u mňa „0“, stlač SEL
- Tlačítkom SET nastav druhú číslicu (pozor, ak je nutné, musí byť aj tu nula) – u mňa „8“, stlač SEL
- Tlačítkom SET nastav tretiu číslicu – u mňa „3“, stlač SEL
- Programovanie je skončené
- Pozn. : v prípade do „plus“ (P) sa programuje až 5 číslic, takže na príslušných pozíciach musia byť aj nuly.

Na rad prišla druhá skúšobná jazda a HEURÉKA – ono to funguje. Tachometer ukazuje rovnakú hodnotu ako navigačný. Na tachometri 60, navigačný rovnako 60, na tachometri 100, navigačný 100.
Potom som skúsil prepnúť na prevod do mph a spravil dalšiu jazdu. Rýchlosť som ustálil na 40 (mph) aj keď na tachometri bolo samozrejme km/h a navigačný ukazoval 64km/h. Jednoducho geniálne.

Pre presné skalibrovanie je potrebné presnejšie meranie (buď laboratórne meranie, alebo súbežná jazda s presným tachometrom v druhom aute, alebo najpresnejšie – úmyselným prekročením rýchlosti na úseku meranom políciou ), ale osobne si myslím, že zladenie tachometra a navigačného prístroja je postačujúce.

Jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol zakúpiť tento prístroj, bola možná konverzia km/h za mph. Je nuné zatlačiť a držať tlačitko SEL kým sa nezobrazí aktuálny mód (C alebo ) a drž ešte chvíľu, kým sa hodnota nezmení.

Pri prevode z km/h na mph:
- Indikovaná rýchlosť a prejdená vzdialenosť bude prevedená, ale na tachometri bude zobrazená hodnota v km/h, resp. km (je nutné prepísať na stupnici km za míle)
- Pri tejto funkcii je možné len prepínať ON/OFF

Pri prevode mph na km/h (pozn: netestoval som, nakoľko nebolo ako) :
- Tu musíte pripočítať k požadovanej kalibranej hodnote ešte +60,9% (násobok 1609)
- Obmedzenie: najvyššia hodnota, ktorú bude tachometer ukazovať je nezmenená. Teda ak váš tachometer zobrazuje maximálne 200 mph nebude môcť po konverzii zobraziť viac ako 200km/h

V balení je ešte priložený káblik s tlačítkom, ktorý slúži na indikovanie maximálnej rýchlosti. (za celú životnosť prístroja SH, resp. do jeho zresetovania) Keď je motorka v kľude, zmačkni toto tlačítko a tachometer na pár sekúnd ukáže maximálnu rýchlosť, ktorá je uložená v pamäti prístroja. Pre mňa absolútne nepraktické a po otestovaní som toto tlačítko demontoval.

Záver:
Tento prístroj je jednoduchý , kvalitný a relatívne lacný výrobok na skalibrovanie tachometra a počítanie presne prejdenej kilometrovej vzdialenosti. Milo prekvapený som bol kvalitou a podrobnosťou Návodu na použitie a rovnako aj podporou na stránke výrobcu. (pochopil som aj ja s mojou krčmovou angličtinou)
Jediná nevýhoda (tú ale musím ešte osobne vyskúšať), ktorá ale vyplýva z povahy výrobku, je prevod mph na km/h a to, že teoreticky pri maximálnej rýchlosti (napr. 200 mph = 321 km/h) sa mi bude snažiť tachometer zabočiť „za roh“

Na záver ponúkam tomu, kto má dovezený motocykel s tachometrom v míľach a uvažuje nad kúpou tohto výrobku, pomoc s montážou a testovaním prevodníka.

Počet hlasov: 0
Prihlásení užívatelia môžu ohodnotiť tento článok!   Páči sa mi

Galéria

Kalibrátor tachometra - Speedohealer Kalibrátor tachometra - Speedohealer Kalibrátor tachometra - Speedohealer Kalibrátor tachometra - Speedohealer

Najnovšie články z kategórie Ako na to

Ako jednoducho upevniť motorku
Kto niekedy nakladal, upevňoval a viezol motorku na prívesnom vozíku alebo v dodávke, dobre vie, že to nie je úplne jednoduchá záležitosť. Upevnenie motocykla zaberie dosť času a nervov. Jedným zo spoľahlivých spôsobov ako sa ...
27.9.2010 12:28, Redakcia, 42966 zobrazení
Ako na bielu kožu?
Ak ste niekedy rozmýšľali nad koženým oblečením v bielej farbe, zrejme vás známi odhovárali, že sa vám to rýchlo zašpiní, oderie, "ošpatnie", a ešte k tomu – bude to na bielej nemilosrdne ...
6.9.2010 21:44, sothar, 42887 zobrazení
Nátery deliacich ostrovčekov na komunikáciách
Z rôznych strán sa všetci snažíme zlepšovať bezpečnosť na cestách. Či už celodenným svietením na cestách, alebo obmedzení rýchlosti, kruhovými objazdami, reflexnými vestami, atď. Novo ...
15.6.2010 14:20, 5_element, 16938 zobrazení
Rýchlosť, nehody a motorky 2.časť
Druhým faktorom, ktorým sa dá odpovedať na otázku prečo toľko motorkárov prekračuje povolenú rýchlosť je „IMAGE“ akú tento koníček má. Motorka znamená rebéliu. Posledná divočina v ...
9.6.2010 9:45, Redakcia, 37745 zobrazení
Rýchlosť, nehody a motorky 1.časť
Jednostopové motorové vozidlá, skrátene "motorky" sú značne špecifickým fenoménom v doprave. Jedná sa o dopravný prostriedok už v základe navrhnutý pre rýchlosť a zrýchlenie, ...
2.6.2010 9:29, Redakcia, 42721 zobrazení

Diskusia

Diskusia k článku: Kalibrátor tachometra - Speedohealer
Diskusia k fotogalérii: Kalibrátor tachometra - Speedohealer

scudi
avatar užívateľa scudi
14.5.2010 23:45
*bravo*

žeby sa zrodil nový motoservis? ;-)
*drink*
Na vrch témy   Hore

Prispievať do fóra môže len registrovaný užívateľ


Kontakt   |   Obchodné podmienky   |   Ochrana osobných údajov   |   7 registrovaných online